HEARTBEAT CIK IZREEN,, TEKAN2 TAW!!

Followers

Sunday, April 24, 2011

MRSM vs SBP

tertarik tetibe nak wat isu nie.. SEKOLAH BERASRAMA PENUH vs MAKTAB RENDAH SAINS MARA.. mesty korunk pernah dengarkan name2 skola2 yg hot dan panas yg digilai + yg diidam2kan oleh rmai pelajar skunk nie untuk blajar di sana.. tapi sebenarnyer sedeyh sebab pelajar yang duduk blajar kat skola ni tetibe x mempunyai akal yang matang dengan melakukan aktiviti2 seperti ini.. fan page..



&



ok.. sila tekan ayat di atas untuk melihat fan page berikutr.. sebelum tu la kan.. Izreen nak bawak anda semua melihat definisi sebenar maksud SBP dan MRSM.

Sekolah Berasrama penuh merupakan sekolah dimana pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang di dalam UPSR dan PMR. Tujuan asal penubuhan sekolah jenis ini ialah untuk memberi peluang kepada pelajar bumiputera di luar bandar. Ini adalah kerana pada awalnya, sekolah berasrama hanyalah sekolah berasrama Inggeris / ala Inggeris (seperti Kolej Melayu Kuala Kangsar) yang terhad kepada anak-anak Raja dan orang kenamaan sahaja. Namun kini, semua sekolah berasrama penuh adalah sama dan terbuka kepada semua warganegara Malaysia

Maktab Rendah Sains MARA atau MRSM merupakan sejenis sekolah berasrama penuh yang dibina oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) hampir di setiap negeri di Malaysia. Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) telah ditubuhkan di bawah Akta Majlis Amanah Rakyat Bil. 20 Tahun 1966 sebagai satu usaha untuk mencapai matlamat MARA dalam bidang latihan dan pendidikan. Mara merupakan badan berkanun mempunyai sistem kewangan yang tersendiri bagi membantu menjayakan pendidikan dan pembangunan usahawan di kalangan Bumiputera.

ok.. sudah faham kan sekarang apa maksud SBP dan MRSM.. sebenarnye MRSM dan SBP nie same je.. korunk yang belajar kat SBP ngan MRSM nie sebenarnye same je mcm dak skola lain yang belajar kat skola biase tu.. cume beza nyer kamu semua blajar kat skola yg lbey baik..

memang benar org kata SBP dan MRSM dkola yg sangat diidam2 kan oleh semua orang.. tetapi Izreen sgt kesal apabila melihat rata2 pelajar SBP dan MRSM masing2 mementingkan diri sendiri danmenubuhkan group2 yang pelik seperti itu.. seharusnya kamu semua sebagai pelajar elit skola kat negara nie bekerjasama dan menaikkan prestasi pendidikan negara kita.. bukannya dengan mengutuk sesama sendiri. memang kita sesama ade EGO nak mempertahankan skola kite adalah skolah yang terbaik kat Malaysia nie.. kalau boleh sampai nak pertahankan sekolah dye la yg terbaik kat world nie..

kamu semua kena ingat,, sebenarnye kam tu same je ngan dak skola harian yang lain. ade je dak skola harian yang lain yang dpat result lagi gempak daripada dak MRSM dan SBP.. tapi ade mereka kecoh2 mcm kamu semua.. kamu semua seharusnya malu ngan attitude kamu semua.. bukan ke pelajar boarding school diajar tatacara, attitude dan etika yang pelbagai.. dimana kamu semua practice attitude2 tersebut.. di fanpage seperti di atas kah? kamu seharusnye beruntung sebab dapat masuk ke boarding school.. taw x ramai yang kat luar sane yg lagi giler2 nak masuk skool nie.. tapi bagi sesiapa yang mencacatkan nme institusi tu dgn mengutuk antara satu sama lain, bagi Izreen anda x layak menerima gelaran sebagai pelajar SBP mahupun MRSM.

sebenarnya Izreen terkilan sangat ngan both fanpage nie kerana saling mengutuk sesama sendiri,, ni antaranya

tgk antara komen pelajar MRSM yg tidak matang pemikirannya.. x payah bangga pada nama.. seharusnya anda kena menunjukkan prestasi kecemerlangan anda untuk dibanggakan.. bukannya sekadar nama sekolah.

kamu beradab,, kamu diajar ketatanegaraan.. mungkin r tetapi segelintir yang lain nyer??


yang ni plak diaja ketatanegaraan ke tidak.. kamu kata SBP serabai... statement nie sama aja macam kamu cakap diri kamu sendiri yang serabai kerana mengutuk boarding school yang lain.. sebelum kutuk skola lain.. cermin peribadi kamu tu dulu.


sebelum nak blah kan skola lain.. tgk skola awak tu dh cukup bagus ke..


x baik kamu cakap mempertikaikan soal agama tentang orang lain.. mereka bersosial itu hak mereka.. jgn sesekali melibatkan hal agama dalam isu seperti ini..


kesimpulaannya,, sama ada anda adalah pelajar SBP atau un MRSM seharusnya anda kne ingat ni yg bahawa nyer awak tu telah diberi amanat sebagai pelopor penerus pemimpin akan datang.. macam mana nak jadi pemimpin kalau bru berbeza skola un nak dibanned sesama sendiri.. bayangkan la kalau anda menjadi salah seorang pemimpin politik di negara ini.. anda rase adakah anda boleh melakukan keputusan yang adil.. kalau baru berbeza skola un dh nk maca perang dunia suda.. so the best is membuat satu kerjasama antara kedua-dua buah institusi ini dan menjadikan negara kita setaraf dengan akademik di negara pertama yang lain..

maaflah jika entry pada kali ini menyinggung perasaan mana2 pihak.. Izreen bukan hendak memihak pada mana2 institusi un.. juz ingin anda semua mematangkan fikiran dan bukan terus berfikir keanak-anakan seperti ini.. Izreen tidak berniat untuk memgutuk mana2 pelajar MRSM atau un SBP.. kerana Izreen un salah seorang daripada mereka..dan ini hanya pendapat Izreen mengenai isu seperti ini..

..sekian..




34 comments:

nelly said...

Serius baru dapat ilmu kat sini ..

syaera said...

btol3...issue yg spatotnye x wjud pon an...i TOTALLY agree dowh..spatotnye prsaingan sihat..nie lain plak jdnye..so0o...mari la kte rasionalkn semula pemikiran kte ye wahai warga sbp n mrsm..

Hamdi Hamzah said...

good post..

frdzhr said...

sbp ke mrsm ke. dua2 untuk asa hadapan pendidikan negara.

kalau dua2 sbp n mrsm dibuka kepada non-malay secara TOTAL

berlagak pun tarak guna. syukurlah-wey

post anda menarik cik Izreen

Dayana AZ said...

wehh serious isi matang! hebatt :D kaguumm!

"seharusnya anda kena menunjukkan prestasi kecemerlangan anda untuk dibanggakan.. bukannya sekadar nama sekolah."

hoyeahh i LIKE this part :D! nk fight, the positive way lah kan :)!
waa best3!

memel said...

dua2 tu same je. janji kite belajar dengan baik. x kira la dekat mana pun.huh

sahirahmusa said...

wah! intrsting cik izreen :)

sokong sangat.. kalau nak bersaing pon, bersaing secara sihat.. tak nak la compare2.. sume same jer..

Johan "Champ" Radzi said...

Cursor aku tak tentu arah dalam blog kau.

Woha, aku tak sangka dunia SBP dan MRSM boleh jadi teruk mcmni.

Malulah sikit. Korang pemimpin negara.

Jujur, aku jarang nak visit blog perempuan sebab suka ayat menggedik. Tapi post kau ni ilmiah, kesedaran.

Thumbs up for you !

MiSzy DiaN said...

antara semua skolah SBP dgn MRSM paling d ats sb kecermelangan akademik tp syg student mcm skolah besa jak bila dorg membandingkan taraf mcm ni kan..


nice entry :)

jia said...

pernah jugak nampak fan page ni kat fb . bila difikirkan balik betul jugak ape yg cik izreen kata .

GOOD JOB !

IzREen :') said...

@nelly:-
mendapat ilmu kat mne2 un kite boleh :)

@syaera:-
matangkan pemikiran kita untuk menjadi masyarakat mentaliti kelas pertama..

@hamdi hamzah:-
thx!

@frdzhr:-
betul2.. klu non malay diberi peluang setaraf dengan Malay ppeople.. jatuh anak bangsa kita

@dayana:-
betulkan.. nak fight in positive way la.. akademik ke sukan ke.. ni main like2 page lak.. pelik bdk zaman skunk nie..

@memel:-
yg paling penting cara kita belaja bukan di mana kita belaja..

@sahirah musa
yup.. klu nk dicompare kan kite nie sebenarnye ilmu un x seberapa lagi..

@Johan "Champ" Radzi
thx visit blog Izreen.. bngga sekejap:) memang mereka asas kpd pucuk pimpinan negara.. tapi alangkah terkilannya kerana mereka menyalahgunakan kepandaian mereka..

@MiSzy DiaN
actually budak skola harian un ade yang lagi hebat dari mereka..

@jia
thx.. hanya mengajak para pelajar memikir ke arah yang lebih matang

Nina Taufik said...

bagus izreen!
sepatutnya golongan ni jadi pelajar contoh. nih gy kutuk sesama sendiri.
sorry to say tp memalukan jaa.

insaf lah sama2 :D

aey_man ^_^ said...

good post,,.
btol2..
MRSM ngan SBP sme sje..
sme2 diajar untuk mnjdi org yg brgna pada agama nusa dan bngsa..

sibanyakcakap.blosgspot.com said...

betol . setuju beb !

IzREen :') said...

@nina
betul,, sangat memalukan bile mereka buat camni.. x melambangkan mereka tu sebagai pelajar SBP mahupun MRSM..

@aey_man ^_^
SBP dan MRSM sesama mengajar anak bangsa menjadi pelajar yang cemerlang..

@sibanyakcakap.blosgspot.com
betul kan auni.. kita kena buka minda:)

eyjalukman said...

alaa , sbp ke mrsm sume sama je .
yg penting diri kita sndiri .
tak smstinye bdk sbp n mrsm lebih berjaya .
silap2 org yg bljr kt pedalaman lagi berjaya .
sumenye depends pd diri sndiri nk bljr atau tak .
sbp or mrsm tu skadar platform utk kita bljr .

good post babe !
mana entry khas ko kata tu ???

IzREen :') said...

@eyjalukman
dj,, ni la entry panaz tu.. :) tempat blaja hnye platform,, kejayaan kite yg corakkan sendiri..:)

HAZWAN17 said...

saya dulu ex-mrsm....
sama je blaja mane-mane pun
janji ada keinginan nak berjaya

amirulhafiz said...

izreen,really a good writing...agree with ur opinion..mmg ptt dk sbp n mrsm bersatu-padu..afterall...kite sume sedara sesama Islam..wt pe nk kutuk msing2..1 jari tuju kt org...4 jari lag tuju kt kite...spttnye..stdnt from both institution use rasional n matured thinking..ape gunenye klu excel akademik tap akhlak x excel..

congretz 4 this entry...

IzREen :') said...

@hazwan17
dimana2 belajar un sama.. pokok pngkal nyer tujuan kite belajar

@@amirulhafiz
mmg seharusnye dak MRSM dan SBP ni bersatu padu.. gado2 wat pe.. klu bersaing2 secara sihat tu x pe la.. thx!

Nur Liyana said...

wah bagus betul..hahahaha

tak sngka rupanya ada perang perang pulak..hahah

Wafiy Suzly said...

hoh, tah pape dorg ni

Jamaluddin said...

ini baru terbaekk...
hohoho, menngaku ex-student mrsm, ex-sbp...
tp perangai x mcm ex-student mrsm dgn ex-sbp je....
hohoho...

alah, sikit2 suda... aku pon dh x ingat ape2 perbezaan antara mrsm dgn sbp...

lek2 suda... aku bersyukur la jd sebahagian dr keluarga besar ANSARA, tp x de la smpai nk condenm kn skola laen.. lek2 suda ye.. chill!!~~

2 jauh mna?j

Hamba Allah said...

Meh aku tolong terangkan satu perkara. Pada asalnya, depa ni buat 'fanpage' untuk suka suka. Bukan untuk membandingkan mana lebih hebat. Dua dua sama hebat, sama lemah. Bukan untuk menimbulkan pergaduhan. Segilintir daripada depa ni menyalahgunakan 'fanpage' ni untuk mengutuk. Sebagai pelajar MRSM, aku tak terasa pun kalau orang kutuk MRSM. Aku tahu, depa ni bergurau je. Macam ahli politik? Malaysia kan dipengaruhi politik. So pendapat kau tidak relevan, maaf.

IzREen :') said...

@hamba Allah..
mmg mereka bergurau.. tapi cara mereka melambangkan keperibadian mereka.. pendapat saya adalah berdasarkan pemikiran saya.. terpulang pada awak utk menerimanya atau x.. saya un x la terasa jika mereka kutuk student SBP.. but my point here is juz want to show that people like them suppose have a good attitude and manner eventhough they think this is juz a joke.. but write such that comment.. dah menunjukkan diri sndri tu macam mne.. so people ade pendapat masing2.. so itu pandangan kamu dan ini pandangan saya.. kite cume mengambil iktibar dari perkara yg seharusnyer tidak perlu berlaku ini.. thx

munira.mustansir said...

p0st yang sangat bagus! thumbs up, it's a vry g00d thinking~ kalaulah smua bdak mrsm n sbp berfikiran mcam n kan bagus?

Anonymous said...

xder hebat sngat pun budak sbp tambah2 lg budak mrsm..kat tempat aku ramai budak2 diploma nursing drp mrsm..aku kata aper kelas ko drp mrsm masuk buat nursing..hehehe..aku sekolah biasa pun leh wat farmasi..bodoh betol la..ada gak dak2 sbp..mrsm yg tersenarai kat tempat aku ialah mrsm kem terendak, mrsm kota putra, mrsm merbok, mrsm pengkalan hulu..tu jer yg aku dpt taw..bodoh tul la masuk mrsm pastu masuk jururawat diploma lak tu..merugikan mara dan kerajaan jer

Anonymous said...

Assalamualaikum, memang betul tapi bkan semua budak2 SBP atau MRSM sama jadi janganlah nak bgi kami semua same, tentang group tu bersangka lah yang baik, munkin ade orang yang di luar sana yang membina group itu....budak SBP dan MRSM ade jadual yang ketat bukan sama macam sekolah harian tpi budak2 SBP dan MRSM bekerje keras untuk masuk SBP dan MRSM walaupun sekarang diorang ni bodoh sikit tapi pikirlah mereka bekerje keras dan semua ni pilihan masing2 untuk ke sekolah mana2 saje mereka mau dan ini tentang berjaya d dunia dan akhirat.

Anonymous said...

Halo anonymous,Xya nak kutuk mrsm,dah rezki amek diploma je,na wat cmne,mmg r blaja mane pon sama,tp plis dont say that verse anymore,sebb ap,blajar mmg sama,tp pengalaman mmg berbeza,ak budak sbp and aku taw mcm mne exp y qk gained dekat sana,korg dok skola biasa pon tidur dlm kelas,apebebde??bukannye dok asrama,tp bebel penat dok skola la ap,kalo dok sekola harian(bukan asrama),menipu la ko penat,lagi satu,bnd ne xya keco2 pon,org y post ne je gelabah,dorg kutuk2,kt u member je aku tgk,xd pon smpai na bunoh bgai,so lex suda,tukang post jgn la gelabah n suus zon sgt,plis,last but not least,blajar mmg sama,tp exp di-gained,lain,ak pernah dok smk n sbp,ak taw,n mmg lain hidup die..budak skolanharian xya nak hina sgt ckp ko masuk mrsm sbp amek diploma je??ape celop,eh hello,atlis skola aku xd y minum arak hisap dadah kapel sana sini,kbai... *post org gelabah

Anonymous said...

Xprlu gah pada nama skolah,mari kita buktikan pe yg kita ley sumbang pd negara,agama dan bangsa bila kita dewasa nnti. Stadi kat MRSM,SBP kalo xde sumbang apa2x tetap mcm itu juga la.

insan biasa said...

Semua sama saja..yg penting niat & tekad kena betul. jangan merendah2 kan satu sama lain walaupun kita tahu mereka lebih rendah dari kita. even kalau kita sek men biasa or agama ,kita dapat fight with mrsm & sbp, ni bekas sekolah board tp baca yassin pun x tahu,apa cer bro??

P/S: MRSM/SBP/SMK/SMKA/SMKV all the best,prove it you can fight with each other.

Ainina said...

Ok aku mengaku apa yang ko cakap ada yang betulnya, aku sendiri budak MRSM KB macam yang gambar tu, tapi xkenal lak budak Zoul Pencinta Alam tu..

Anonymous said...

not to offense anybody. Just a FACT : SBP only produce 1 PM (Tunku Abdul Razak - MCKK), while Tunku Putra (Penang Free School), Tun Hussein (Maktab Sultan Abu Bakar),Mahathir Muhammad (Kolej Sultan Abdul Hamid), Abdullah (Bukit Mertajam High School) & Najib (St John Institution) are ALL TYPICAL PUBLIC SECONDARY SCHOOL. Well, yeah, u can said that all of them are primer school (old historical school) but uh... how many PROMINENT leaders have actually SBP produced? aren't SBP motto is to "produced WORLD CLASS leaders"? How many world class leaders have SBP produced that can make Malaysia proud? So, shut up because actually, SBP is not that great in adult career world. SBP is students that "disuap" oleh teachers. thats right, DISUAP. Not "digilap". SBPrians, u know what Im talking about and don't denied it, for god sake.

ranggi said...

aku ada cerita nak habaq..aku ex mrsm taiping.. masa dulu aku masuk uitm.aku amek asasi sains time tu..cerita gebang dekat kawan2 aku semua budak mrsm mmg fly oversea tak pun buat asasi kat uitm/pasum atau ib kat kolej mara last aku ada jumpa sorang budak mrsm amek nursing diploma dkt uitm..seriusly aku malu wei dengan status aku sebagai budak mrsm..aku punya la kutuk gler budak tu napa amek nursing diploma lak tu amek diploma kejuruteraan ke, sains ke ok la gak..sekarang ni aku dah malas dah nak ngaku aku bekas budak mrsm marasmart..malu sbb ada jugak budak2 mrsm yang bodoh rupanya..kalo org tanya aku ckp aku budak sekolah biasa skolah harian jer..kat sini aku ngaku tak per sbb korang bukan taw aku siapa pun